dimecres, 18 d’abril del 2012

Text argumentatiu


Josep Febre, Francesc Coll, Toni Coll
 

1.- Definició:
Argumentar consisteix a exposar de manera raonada i lògica unes opinions butralles per tal de convèncer algú que manifesta una altra opinió. L'argumentació és un exercici discursiu i dialèctic al llarg del qual l'argumentador tracta d'influir en el pensament del seu interlocutor amb l'objectiu de fer-li creure allò que exposa i de fer-li canviar el punt de vista.
En un text argumentatiu hi predominen els judicis de fet (objectius) per sobre dels judicis de valor (subjectius). Els discursos polítics, els assaigs, els articles d'opinió, els editorials, els sermons, les queixes, etc. són part dels textos que formulen arguments.

2.- Tipus:
Debat: Discussió entre varies persones dirigides per un moredador. Les seves part són:
· Introducció
· Exposició inicial
· Conclusió
· Comiat
Discurs: Exposició raonada davant un auditori, s’ha de tenir en compte la finalitat, la intenció i la duració. Les seves parts són:
· Introducció
· Desenllaç
· Conclusió
Instancia: Document que serveix per sol·licitar cosa en un organisme. Les seves part són:
· Introducció
· Comunicació
· Tancament
Reclamació: Text per realitzar una queixa. Les seves parts són:
· Dades personals
· Motiu
· Petició
· Tancament

3.- Característiques:
Recursos Lingüístics: La presentació de la tesi ha de procurar atreure l'interés del receptor, cosa que es pot aconseguir utilitzant fórmules diverses:
La utilització de la ironia. De vegades alguns arguments són reforçats per frases o expressions iròniques.
Contar un relat. En alguns casos, quan es vol convèncer algú, abans es prepara el seu estat d'ànim per tal de predisposar-lo favorablement respecte d'allò que s'exposarà. Una manera d'aconseguir-ho és relatant alguns fets colpidors que es relacionen directament amb les opinions que volem defensar.
La utilització de la repetició, és a dir, de la insistència i del bombardeig d'arguments.
Posar de manifest determinats valors. Per exemple, quan es fa al·lusió a valors com la solidaritat i la llibertat per defensar determinades opinions a favor dels drets humans, etc.
L'argument d'autoritat. Quan l'emissor es recolza en els seus coneixements respecte del tema a què es refereix, o bé, en el seu estatus social.
Les qüestions retòriques. Jocs de paraules, als recursos gràfics i al recurs de la interrogació retòrica, que consisteix a formular una pregunta de la qual no s'espera obtenir resposta i que serveix, com en el cas dels altres recursos retòrics, per centrar l'atenció i l'interés del receptor cap a allò que exposa l'emissor.

4.- Estructura:
Introducció: Presentació del tema objecte de controvèrsia, de la situació de què es parteix, tot intentant captar l’interès del destinatari. En textos breus, sovint ja s’hi apunta la tesi.
Exposició: Tesi exposada a partir de la qual es construeix el text. En general, la tesi és presentada al principi o al final de text, però, de vegades, l’autor no l’explicita per defugir la polèmica. En aquest cas, doncs, la tesi s’ha de deduir de l’argumentació.
Desenvolupament: Seguit d’argument que presenta l’emissor per defensar la seva tesi o per rebutjar una tesi considerada errònia.
Conclusió: Síntesi d’allò que s’ha exposat i argumentat al text.

5.- Finalitat:
Convèncer a algú d’alguna cosa.

6.- Temes:
Article de fons, editorial, publicitat missatge publicitari.

7.- Exemple més anàlisi:
Exemple: Veus un anunci d’un cotxe a la televisió
Anàlisi:
Tesi: Comprat el cotxe que s’anuncia
Arguments: és un bon cotxe, és segur, té un bon preu.
Exemple: Un amic i tu heu de decidir que fer al capvespre
Tesi: el teu amic vol que aneu al cinema
Arguments: la pel·lícula pot ser divertida, i fa fred i estareu millor al cinema que al parc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada